Néree Claes

Functie

  • Academic Director
  • Professor Universiteit Hasselt, Faculteit Geneeskunde

Expertise

  • Clinical Leadership for Health Care Professionals

Claes Neree (1971) is een medisch arts voor invalide patiënten, professor (UHasselt) en Academisch Directeur (Antwerp Management School). Ze ontving haar PhD aan de KULeuven omwille van “kwaliteitsvolle verbeteringen, kost-effectiviteit en verstorende bedrijfsmodellen in eerste zorg”. Ze heeft recent haar eMBA succesvol afgrond. Ze was eerder 10 jaar medisch directeur van “De Onderlinge Ziekenkas”. Daarnaast coördineerde ze de Belgische Verbeteringsstudie rond Orale Antistollingstherapie. Tot 2011 bezat ze een tijdelijke wetenschappelijke positie omtrent cardiovasculaire preventie, waar ze de effectiviteit van nieuwe bedrijfsmodellen rond cardiovasculaire preventie.

Op dit moment bestudeert ze verschillende aspecten van veiligheidsmanagementsystemen in ziekenhuizen (veiligheidscultuur, vermijdbare nadelige voorvallen, accreditatie processen en communicatie tussen gezondheidszorgverleners (Vitalink)). Neree heeft heel wat praktijkervaring op gebied van medisch management in verschillende lagen van de gezondheidszorg (algemene praktijk, ziekenhuizen, sociale zekerheid en industrie). Haar interessegebied zijn kwaliteitsmanagement, leiderschap, nieuwe bedrijfsmodellen en veranderingsmanagement in de gezondheidszorg.

Ze is auteur van het boek ‘Cardiovasculaire Preventie’ en verscheidene wetenschappelijke papers binnen het gebied van medisch management. Ze is tevens een uitgenodigd spreker op (inter)nationale congressen.