Netwerken Ontwikkelen en Managen

Kom op gesprek
Elke dinsdag van 16u tot 19u

DOWNLOAD

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma? Ik kan je helpen. +32 3 265 42 28

Dit programma wordt gegeven in het Nederlands

Over het programma

De samenleving verandert in sneltempo. Organisaties binnen de gezondheidszorg, de publieke en sociale sector voelen aan dat ze de complexe vragen en noden van hun klanten niet meer alleen kunnen aanpakken. Wie over een uitgebreid netwerk beschikt, presteert ook beter op innovatief vlak.

Steeds vaker maken organisaties daarom deel uit van netwerken en ze gebruiken steeds vaker netwerken om dingen voor elkaar te krijgen. Dat is kan een strategische keuze zijn, maar niet zelden worden netwerken opgezet omdat bepaalde organisaties of opdrachtgevers dat verlangen.

Samenwerken in netwerken is een van de meest complexe organisatievormen die er bestaan. Het heeft geen zin er zomaar aan te beginnen zonder een duidelijke visie. De rode draad in het programma is de afweging die je voortdurend dient te maken: “Netwerken, doen of niet doen? En als we dan netwerken, hoe doen we dat goed?”

In dit programma leer je wat organisatienetwerken precies zijn en hoe zij kunnen bijdragen aan het succes van jouw organisatie. We zoomen we in op het belang van een goed netwerk en reiken kennis en technieken aan voor het vergroten van het sociaal kapitaal of relatiekapitaal als basis voor co-creatie binnen een netwerkorganisatie. Door middel van conceptuele kaders, praktijkvoorbeelden en inbreng en analyse van eigen praktijksituaties worden verdiepende inzichten over de kansen voor waardecreatie door netwerken gegenereerd.

Leerdoelen

Na het volgen van dit programma:

Deel 1: Sociaal kapitaal

  • Weet je wat sociaal kapitaal is en hoe je dit op een effectieve, ethische en verantwoorde manier kunt inzetten
  • Kun je jouw bestaande netwerk in kaart brengen
  • Ken je methoden en technieken om jouw netwerk te vergroten en effectiever te maken
  • Weet je hoe je op een kwalitatieve en gerichte manier het sociaal kapitaal of relatiekapitaal kunt gebruiken in het laten groeien van jouw organisatie

Deel 2: Innovatie netwerken oftewel de netwerkorganisatie

  • Kun je op basis van inzichten uit deel 1 het nut en de meerwaarde van organisatienetwerken valideren
  • Kun je een sterke link maken tussen conceptuele inzichten over opbouwen en het goed functioneren van organisatienetwerken en de praktijk.
  • Weet je hoe je de samenwerking binnen een netwerk kunt optimaliseren
  • Ben je op inspirerende wijze uitgedaagd om op een andere manier naar samenwerken, co-creatie, innovatie en vooral naar waardecreatie voor cliënten te kijken binnen een organisatienetwerk.

Deel 3: Intervisie – eigen cases

Curriculum

In drie dagen wordt het netwerken benaderd vanuit het strategische, bestuurlijke en managerial perspectief. Je kunt het netwerk waarbij je betrokken bent, overweegt deel van uit te maken of op te zetten, als casus inbrengen.

Opbouw

Het programma bestaat uit 3 delen:

Deel 1 (0,5 dag): Handelt over het vergroten van het sociaal kapitaal. Focus ligt hierbij niet op meer netwerken, maar wel op wanneer en hoe beter netwerken.

Deel 2 (1,5 dagen): In dit deel bekijken we innovatienetwerken. Focus is de positie van jouw organisatie in samenwerkingsverbanden die een gemeenschappelijk doel beogen. We denken hier bijvoorbeeld aan het aangaan van een samenwerkingsverband met diverse organisaties om een innovatieve oplossing te ontwikkelen die geen van de organisaties afzonderlijk zou kunnen realiseren.

Deel 3 (1 dag): De deelnemers krijgen na deel 2 de opdracht een visie en actie-plan op te stellen voor de eigen organisatie. Na 1 maand wordt de groep uitgenodigd voor een intervisie hierrond.

 

 

Deelnemers

Deze opleiding richt zich tot bedrijfsleiders, directieleden, managers uit KMOs en andere bedrijven, bestuurders, directies en hoger management uit de publieke en socialprofit sector, het onderwijs en de gezondheidszorg.

 
Next steps

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma? Ik kan je helpen.

DOWNLOAD

Hoe kan ik je helpen?

Ellen Verschooren, Director Business Development Public & Social Sector

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma?
Ik kan je helpen.
 +32 3 265 42 28