Business Design & Innovatie

Bruno Baert

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma? Ik kan je helpen. 32 3 265 8957

Innoveren is één ding. Er nadien geld mee verdienen is iets anders. AMS mixt kennis, tools en vakmanschap om bedrijven en organisaties te helpen bij het streven naar een betere klantenbeleving en sterkere bedrijfsresultaten. Dit aan de hand van onderzoek en kennis van actuele trends op vlak van strategische innovatie, ondernemerschap en de creatie van nieuwe businessmodellen. Onze programma's zorgen ervoor dat innovatie door design kan openbloeien in jouw organisatie. Op maat gemaakt advies, inspirerende sprekers en lessen zullen je op weg helpen.

Programma's

Masterclass Business Design Thinking

Eén van de belangrijkste pijlers van Design Thinking is de klant centraal stellen. Maar we gaan verder: leer en durf innoveren in complexe omgevingen door design thinking toe te passen in je bedrijf.

Startdatum: 17/10/2019
Duur: 1-15 dagen
Taal: Nederlands

 
Veelgestelde vragen

Wat is innovatie?

Innovatie is het proces van het omzetten van een idee of een uitvinding naar goederen of diensten die een meerwaarde creëren of waarvoor klanten bereid zijn te betalen. Terwijl creativiteit draait rond het denken over nieuwe dingen, draait innovatie rond de implementatie van iets nieuws. In een bedrijfscontext is innovatie synoniem met het nemen van risico’s en is het gekoppeld aan positieve veranderingen in efficiëntie, productiviteit, kwaliteit, concurrentievermogen en marktaandeel.

Wat is innovatiemanagement?

Innovatie in het bedrijfsleven, of het nu gaat om technologische innovatie, productinnovatie of organisatorische innovatie, vraagt onderzoek en creativiteit. Deze beide elementen moeten worden gestuurd via doordachte innovatieprocessen en veranderingsmanagement om te komen tot een duurzame innovatie die zowel het bedrijf als de werknemers en de klanten ten goede komt. Innovatiemanagement gebruikt specifieke tools om deze processen te ondersteunen, wat uiteindelijk zal resulteren in een competitievere organisatie.

Wat is design?

Design is een vlag die vele ladingen dekt. Wij houden het graag simpel: design = iets beter maken voor iemand.

We kunnen je ook een langere versie geven: design is een multidisciplinair proces waarin creativiteit, conceptdenken, continue verificatie van ontwikkelingsstappen, focus op de mens, design thinking en een perfecte balans tussen technologische, economische en menselijke factoren, leiden tot industrieel relevante, zinvolle en duurzame innovaties.

Wat is Design Thinking?

Design Thinking is een mindset om mee te innoveren, ondersteund met tools en methodes. Deze aanpak kun je inzetten in om het even welk innovatietraject, of het nu om producten, diensten of een organisatie gaat. Met Design Thinking kun je oplossingen genereren voor problemen, zelfs in de meest complexe omgevingen. Design Thinking is gebaseerd op de mensgerichte aanpak die ontwerpers hanteren bij het ontwikkelen van producten en diensten. Het combineert een open, creatieve geest met doelgerichte processen.

Wat is Service Design?

Service design is de bedrijfsactiviteit die een service of dienst organizeert en plant om de kwaliteit van die dienst voor de klant te bepalen of te verbeteren, en tegelijk te zorgen dat de dienst duurzaam en competitief blijft voor de dienstverlener. Service design kijkt vaak naar de interactie tussen klanten en dienstverleners, omdat gebruiksvriendelijkheid en relevantie belangrijk zijn voor de klant, terwijl de dienstverlener tot doel heeft kostenefficiënt te werken en klanten tevreden te houden.

Wat is Product Design?

Op de huidige competitieve markt is productontwerp een uiterst nauwgezet proces van creativiteit, gecombineerd met gedegen onderzoek rond vormgeving, functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en innovatieve waarde van een product. Product designers moeten ervoor zorgen dat een product tegemoet komt aan de eisen van steeds veeleisender klanten terwijl ze ook de concurrenten een stap voor moeten blijven. Product design gaat samen met industrieel design, omdat beide gebruik maken van multidisciplinaire teams en een geïntegreerde aanpak vergen.

Wat is Industrieel Design?

Product design wordt steeds belangrijker, omdat klanten steeds veeleisender worden, de concurrentie vergroot en er nieuwe verkoopkanalen ontstaan door digitalisering op de globale markt. In de industrieel design laten bedrijven multidisciplinaire teams werken aan onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve producten voor massaproductie. Het doel van industrieel design is het optimaliseren van de functionaliteit, de waarde en de look van producten, wat zowel de koper als de verkoper ten goede komt.

Wat is Behavioral Design?

Behavioral Design is de toepassing van gedragswetenschappen – cognitieve neurowetenschap, gedragseconomie en bewezen experimenten uitgevoerd door wetenschappers van over de hele wereld – om menselijk gedrag te veranderen. Behavioral Design is een goedkope, maar doeltreffende manier om mensen aan te porren de gewenste actie te ondernemen. Het wordt toegepast om uitdagingen rond consumentengedrag, organisatiegedrag en openbaar gedrag aan te pakken. Behavioral Design kan een groot verschil maken in verandering van gedrag, stijging van inkomsten en verlaging van kosten.

Wat is ontwrichtende innovatie?

Ontwrichtende innovatie is een term bedacht door Clayton Christensen. Het beschrijft een proces waarbij een product of dienst ontstaat uit eenvoudige toepassingen onderaan de markt en dan meedogenloos klimt in de markt, waarbij het uiteindelijk gevestigde concurrenten opzij zet.

Wat is een Business Model Canvas?

Een Business Model Canvas reikt de specifieke bouwstenen aan die nodig zijn om het businessmodel van een bedrijf uit te tekenen of te hertekenen. Dit is gebaseerd op het feit dat alle bedrijven gebouwd zijn rond vergelijkbare concepten zoals waardepropositie, infrastructuur, klanten en financiën. Er bestaan meerdere soorten businessmodellen en de digitale transformatie heeft in de zakenwereld geleid tot een shift in het ontwerp van businessmodellen; een internetbedrijf functioneert nu eenmaal heel anders dan de winkel op de hoek van de straat.

Hoe maak ik een Customer Journey?

Een Customer Journey begint zodra een klant van het bestaan van een product of dienst afweet. Een Customer Journey opstellen betekent dat je nadenkt over alle fases waar een klant doorheen gaat in zijn contact met het product/de dienst en het bedrijf, en over hoe je elke fase kan optimaliseren. Informatie verzamelen over de Customer Journey kan intern, via brainstorming bijvoorbeeld, maar interactie met de klant, door enquêtes of persoonlijke interviews, geeft een beter inzicht in welke contactmomenten het belangrijkst zijn en welke kanalen voor verbetering vatbaar zijn.

Wat is exponentieel ondernemerschap?

Exponentieel ondernemerschap heeft tot doel een toekomstgericht bedrijf op te richten dat nieuwe technologieën en businessmodellen opneemt in zijn kerntaken. Exponentiele ondernemers identificeren relevante technologieën en businessmodellen en zetten ze om in slimme strategie. Ze identificeren ook de nodige vaardigheden en capaciteiten om een transformatie te bewerkstelligen en trekken mensen met deze capaciteiten aan. Deze bedrijven zijn toekomstgericht omdat ze behendig omgaan met alle processen (innovatie, ontwikkeling, verwerking, verkoop…).
Exponentieel ondernemerschap is niet hetzelfde als digitale transformatie. Het gaat verder en neemt kritisch denken, creativiteit, exponentieel denken mee in de kernprocessen.

Op welke vragen rond Business Design & Innovatie hebben jullie een antwoord?

Enkele voorbeelden van typische vragen:

  • Hoe kan ik nieuwe ideeën genereren en de juiste selecteren?
  • Hoe kan ik mijn nieuw idee, product of dienst beschermen?
  • Welke prototypetechnieken komen voor mijn product in aanmerking?
  • Hoe maak ik een perfecte designbrief op?
  • Zijn er tools die interessant zijn voor het designproces binnen onze organisatie?
  • Hoe kan ik de ervaring bij de gebruikers van mijn diensten of producten verbeteren?

Kunnen jullie helpen bij het ontwerpen van nieuwe producten of diensten?

Het Expertisecentrum Business Design & Innovatie (BDI) treedt op als coach bij ontwerpprojecten. Het product- of dienstontwikkelingsproject wordt van begin tot einde gedurende regelmatige werksessies door een BDI adviseur gevolgd en bijgestuurd. BDI helpt met de projectplanning en het toepassen van integrale aanpak, toont hoe de juiste vragen te stellen en keuzes te maken.

Kan AMS mijn ontwerpteam efficiënter laten werken?

Gedurende een aantal werksessies kan BDI medewerkers uit het ontwerpteam coachen, ondersteunen en gericht trainen. We helpen bij het vormgeven van taakinhoud, het simultaan plannen van verschillende projecten en het toepassen van een integrale aanpak. Nieuwe tools, technieken en methodes worden aangeleerd. BDI kan hierbij ook als ‘sparring partner‘ worden ingezet: samen de lopende projecten overlopen en tips geven hoe het beter kan.

Welke subsidies kan ik voor innovatie aanvragen?

Binnen het kader van duurzaam ondernemen kunnen bedrijven innovatiesubsidies aanvragen, waardoor ze extra ademruimte krijgen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling van innoverende oplossingen. Er zijn meerdere mogelijkheden voor bedrijven in Vlaanderen om overheidssubsidies te krijgen. Kmo’s kunnen een innovatiesubsidie aanvragen via de kmo-portefeuille. Deze subsidies worden toegekend per kalenderjaar.

Blog

Ontdek meer blogposts

Impact op de samenleving - een greep uit recente projecten van AMS-alumni

06 augustus 2019 door Antwerp Management School

Elk jaar bedenken studenten producten die soms bij een one-shot blijven en soms uitgroeien tot echte…

Sneller en slimmer innoveren doe je zo

03 juli 2019 door Antwerp Management School

Hoe boor je het innovatief potentieel in een bedrijf beter aan? Bij Aquafin werken ze sinds een jaar…

Wanneer de koffiebars als paddenstoelen uit de grond rijzen, ben je maar beter die ene rode met…

De huidige revolutie in de maakindustrie wordt gedreven door de digitalisatie van processen,…

“Jammer dat ik dit niet twintig jaar eerder deed”

23 augustus 2018 door Antwerp Management School

Dat het nooit te laat is om bij te leren, bewijst Thierry De Vos (59). De zaakvoerder van Spiers…

Startups zijn overal. Deze tijden van snelle veranderingen, nieuwe technologieën en…

Dominique Meert is sinds september 2016 actief als freelance consultant onder de bedrijfsnaam…

Onderzoek

Het expertisecentrum Business Design & Innovatie ontwikkelt kennis en tools op het vlak van product- en serviceontwikkeling, design en designmanagement voor B2C en B2B bedrijven in diverse sectoren. Aan de hand van wetenschappelijk en toegepast onderzoek ondersteunt het kennisplatform bedrijven uit tal van sectoren in hun zoektocht naar nieuwe businessmodellen. De oplossingen die zij aanbieden variëren van onderzoek tot opleidingen, advies, coaching, auditing & consulting tot lezinen en in house workshops.

Ontdek meer
Bruno Baert

Hoe kan ik je helpen?

Bruno Baert, Learning & Development Advisor

Bruno Baert

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma?
Ik kan je helpen.
 32 3 265 8957