Leiderschap

Bruno Baert

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma? Ik kan je helpen. 32 3 265 8957

Leiderschap, in alle opzichten een groot topic. Heel veel organisaties en mensen worstelen met de invulling en de ontwikkeling van leiderschap dat voldoet aan de huidige context en uitdagingen. Ze stellen zich vragen over hun positie, hun rol en hun gedrag als leider. Onze opleidingen komen hieraan tegemoet door de ondersteuning van het state-of-the-art onderzoek van ons Expertisecentrum Leiderschap. Naast onderstaande specifieke programma’s, is leiderschapsontwikkeling ingebed in de meeste van onze junior en executive programma’s.

Programma's

Business Strategy & Leadership NIEUW

Ontdek hoe je een strategie kan implementeren en deze strategie succesvol kan omzetten in superieure resultaten. We gaan een stap verder dan de traditionele strategie-opleidingen.

Startdatum: 12/12/2019
Duur: 1-15 dagen
Taal: Engels

Start To Lead

Ontdek als young professional hoe je leiderschap binnen jouw organisatie kan opnemen en de performantie van teams kan vergroten.

Startdatum: 5/11/2019
Duur: 1-15 dagen
Taal: Nederlands

Executive MBA

Onze Executive MBA is als N° 1 Internationale EMBA uitgeroepen door de Financial Times in de Benelux. Ontdek waarom we de hoogste klanttevredenheid in de Benelux hebben.

Startdatum: 02/10/2019
Duur: 2 jaar (deeltijdse executive master)
Taal: Engels

 
Veelgestelde vragen

Welke leiderschapsstijlen bestaan er?

Er bestaan heel wat leiderschapsstijlen, van volledig top-down leiderschap tot gedeeld leiderschap.

In de afgelopen jaren lag de nadruk vaak op transactioneel leiderschap en situationeel leidinggeven, waar de teamleider manager van mensen is. Leiderschapsstijlen evolueren echter steeds meer naar transformationeel leiderschap en dienend leiderschap, waarbij teamleden worden aangemoedigd om zelf initiatief te nemen.

En ten slotte is er ook persoonlijk leiderschap, het vermogen om je eigen ideeën te analyseren en je eigen leven te sturen in de richting die je voor ogen hebt. Persoonlijk leiderschap is belangrijk om je leiderschapsstijl te verbeteren.

Kan je leiderschap aanleren?

Door persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap ontdek je verschillende leiderschapsstijlen. Een opleiding rond leiding geven, zoals Jesse Segers voorstelt bij AMS, coacht je naar de ontwikkeling van de leiderschapsstijl die het beste bij jouw persoonlijkheid past, maar laat je tegelijk ook andere leiderschapsstijlen ontdekken en de situaties waarin deze misschien passender of efficiënter zijn. Hierdoor zullen je leidinggevende kwaliteiten verbeteren en zal je inzien wanneer en hoe deze vaardigheden toe te passen, waardoor je een betere leider bent voor je team.

Wat is leiderschap?

Leiderschap is de bekwaamheid om een groep mensen naar een bepaald doel te leiden. Een teamleider in een bedrijfscontext dient over specifieke vaardigheden te beschikken om ervoor te zorgen dat niet alleen het doel wordt bereikt, maar dat mensen vlot samenwerken als team en dat elk individu gemotiveerd is. Tegelijk is een leider ook een rolmodel, hij inspireert mensen tot samenwerken en het bereiken van uitzonderlijke resultaten. Leiderschap kan een natuurlijk talent zijn, maar door persoonlijke ontwikkeling kan leiderschap worden verbeterd en ontwikkeld.

Wat is het verschil tussen leiderschap en management?

Een manager richt zich op objectieven en taken, terwijl een leider zich ook richt op de mensen die nodig zijn om die objectieven te halen; hij werkt aan de motivatie van zijn team.

Als een manager een leider wil zijn, moet hij begrijpen hoe hij zijn teamleden enthousiast kan maken en hoe zijn team de beste prestaties kan leveren. Een manager die zich beperkt tot objectieven, doelstellingen en cijfers leidt zijn team niet; leiderschap begint als men erin slaagt zijn gedrevenheid over te brengen op de mensen in het team. Een leider in moderne organisaties heeft nood aan inzicht in zijn eigen leiderschapsstijl en kan zich aanpassen aan situaties en mensen

Wat zijn de kwaliteiten van een goede leider?

Een goede leider kan geboren zijn met leiderschapstalent, maar veel leiderschapskwaliteiten kunnen worden aangescherpt in specifieke opleidingen. Efficiënt leiderschap start met zelfkennis en een oprechte interesse in de mensen die deel uitmaken van het team. EQ is net zo belangrijk als IQ; men moet weten wat mensen drijft en hoe ze het best gedijen in het team.

Anderen leiden vereist proactiviteit, visie, empathie, maar ook de bekwaamheid om prioriteiten te stellen en goede managementvaardigheden. Door het volgen van een opleiding in leiderschap die je natuurlijke talenten aanvult, krijg je alle instrumenten aangereikt om een goede leider te worden.

Hoe kan ik zelf leider worden?

Een leider worden betekent dat je tijd en energie dient te investeren in de ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten. Een opleiding in leiding geven zal je een beter inzicht verschaffen in persoonlijk leiderschap. Je leert wat je natuurlijke leiderschapsstijl is, hoe en wanneer die het meeste effect heeft en hoe je kunt bijsturen of verbeteren. Een aangepaste communicatietraining leert je te communiceren als een leider en de nieuwe leiderschapskwaliteiten die je ontwikkelt geven je een bredere basis om een team goed te leiden en te motiveren.

Wat is thought leadership?

Thought leaders zijn experts met een ruime ervaring en expertise in hun specifieke vakgebied of domein. Bij AMS zijn Koen Marichal en Jesse Segers thought leaders in leiderschap, maar de school heeft meerdere expertisecentra waar thought leaders werken rond andere vakgebieden. Thoughtleaders brengen niet alleen nieuwe ideeën aan, maar verschaffen ook interessante inzichten, zij hebben de expertise en ervaring om hun ideeën te staven met praktische suggesties voor implementatie. Nieuwe concepten worden bediscussieerd en onderwerpen zoals vrouwelijk leiderschap worden in het ondernemerschap van de toekomst geïntegreerd.

Welke leiderschapsopleidingen bestaan er?

Er zijn heel wat leiderschapsopleidingen, dus het is van belang de opleiding te kiezen die het beste aansluit bij jouw behoeften. Misschien is het voor jou nuttig een opleiding in persoonlijk leiderschap te volgen. Of je bent een jonge professional die graag hogerop wil, of een middle manager die meer leiderschapskwaliteiten wil ontwikkelen. AMS biedt een ruime keuze aan opleidingen die aangepast zijn aan de specifieke behoefte van elk individu. Elke leiderschapsopleiding helpt je jouw interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren, een eerste vereiste om een betere leider te worden.

Wat is de rol van een leider in de organisatie?

Een leider is meer dan een baas en meer dan een manager. Een goede leider heeft natuurlijk inzicht in de objectieven van het bedrijf en vertelt mensen wanneer ze iets goed of fout doen, maar hij weet ook hoe hij werknemersbetrokkenheid creëert en kan teamleden motiveren dankzij zijn emotionele intelligentie en coachend leiderschap. In staat zijn je leiderschapsstijl aan te passen aan de situatie is belangrijk om teamleden het vertrouwen te geven om te kunnen groeien en presteren in hun job, terwijl ze efficiënt naar de bedrijfsdoelstellingen toewerken.

Blog

Ontdek meer blogposts

‘Spot on’, zegt Elena Secuianu. Ze is 29 en Human Resources Manager bij Mediterranean Shipping…

Beter leidinggeven kun je leren

16 juli 2019 door Antwerp Management School

Een betere leider worden dankzij een hersenscan? Het klinkt futuristisch, maar in het…

Netwerkleiderschap: een vak apart

16 mei 2019 door Antwerp Management School

“Het vraagt een netwerk om netwerkleiderschap te ontwikkelen”. Dat was eind 2015 het vertrekpunt…

Melexis ontwikkelt en produceert geïntegreerde halfgeleider oplossingen, vooral voor de…

Leiderschapsontwikkeling laat je daveren op je grondvesten

19 april 2019 door Timothy Vermeir, HR Square

Het leiderschapsmodel dat Karen Wouters presenteert, is aangepast aan de context van…

Start to lead: leren vertrouwen op je eigen manier van leidinggeven

09 april 2019 door Antwerp Management School

Wannes Dierckx is projectmanager bij het softwarebedrijf JD-Consult. Een relatief jong bedrijf dat…

De winnaarsmentaliteit: narcisme of noodzaak?

01 april 2019 door Karen Wouters

Goed leiderschap is essentieel voor elke onderneming die succesvol wilt functioneren. Vandaag hebben…

Onderzoek

Het expertisecentrum Leiderschap pioniert authentiek en gedeeld leiderschap van leiders, teams en organisaties sinds 2011. We zijn een groep van onderzoekers en docenten die kennis ontwikkelen en en netwerk van organisaties inspireren. We doen dat door middel van exclusieve labs, leader dialogues en gatherings. We werken jaarlijks met + 1.500 leiders in binnen- en buitenland.

Ontdek meer

Downloads

De 19 inzichten in leiderschap – het kaartdoosje & de werkposter

Met de leiderschapskaarten en de werkposter “De leiderschapspiegel” kan je gemakkelijk aan de slag om je leiderschap persoonlijk of als team te verkennen.

Type: tool

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

De kleren van de leider – 19 inzichten in leiderschap

De kleren van de leider zet aan tot reflectie, gesprek en keuzes, en inspireert zo tot actie voor meer leiderschap.

Type: boek , tool

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

E-book ‘De kunst van leiderschap delen’

Ontdek de kracht van gedeeld leiderschap.

Type: boek

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

Leading from the middle

Dit boek wil het managementwerk weer werkbaar te maken.

Type: boek

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

Leiderschap in de spiegel

Mensen tonen leiderschap wanneer ze verantwoordelijkheid nemen voor verandering in hun omgeving vanuit de overtuiging dat het anders kan of moet.

Type: boek

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

Leiderschap in de zorg

DOWNLOAD DE WHITE PAPER "Is het leiderschap klaar voor de uitdagingen in de zorg- en welzijnsector?"

Type: white paper

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

Naar gedeeld leiderschap – Van oud naar nieuw leidinggeven

In dit boek bespreken de auteurs vier ongemakkelijke leiderschapsuitdagingen en de aanpak ervan. Het betere naslagwerk voor de leiders die willen inzetten op een vlakke structuur en meer autonomie.

Type: boek

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

Podcast ‘Leiderschap is overal’

Gedurende vijf afleveringen gaven Koen Marichal en Jesse Segers hun visie over leiderschap.

Type: diversen

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

White Paper Leading from the middle

Leading from the Middle: de reis van middle management naar middle leadership.

Type: white paper

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD

White Paper Self-Leadership

Download de "Self-Leadership: The End of Managers?" white paper.

Type: white paper

Topics: Leiderschap

Expertisecentra: Expertisecentrum Leiderschap

DOWNLOAD DOWNLOAD
Bruno Baert

Hoe kan ik je helpen?

Bruno Baert, Learning & Development Advisor

Bruno Baert

Advies nodig bij het selecteren van het juiste programma?
Ik kan je helpen.
 32 3 265 8957